MARKA YÖNETİMİ NEDİR? NASIL YAPILIR?
Marka, markalaşma ve marka yönetimi ticaretin en önemli kısımlarından birini oluşturur. Özellikle de daha çok dijital hayatın öne çıktığı bu dönemde markalaşmanın önemi daha da arttı. Markalaşmayı ise iyi bir yönetim ile elde etmek mümkün. Markalaşma sadece şirkete bir şeyler katmaz. Markanın ciddi manada markalaşması için fizibilite çalışması doğru yapılmalıdır. Müşterinin gözünde de marka değer kazanmalıdır. Marka olabilmenin ve markalaşmanın asıl gayesi müşteridir. Kullanıcı denemeyi sayesinde markanın değeri anlaşılmaktadır.
Marka yönetimi yapan kişi ya da kişilerin tüm bunları bilerek hareket etmesi markanın değerlenmesine büyük kolaylık sağlayacaktır. Ancak şunu da söylemek isterim ticarette rekabet oldukça dar bir alana sıkıştı. Rakibin fazla olması piyasanın dar bir alana sıkışmasına sebep olabiliyor. Aslında e ticaret sisteminin gelişmesi şirketlere büyük bir kolaylık sağladı. Fakat günümüzde birçok işletmenin e ticaret hesabı var. İşletme sahipleri belli bir platform üzerinden satış yapabildikleri gibi kendilerine ait bir site üzerinden satış yapabilmektedir. Sosyal medya üzerinden de satışların yapıldığını yabana atmayalım. Sosyal mecraların gelişmesi sayesinde birçok satış instagram, Facebook gibi kanallardan da yapılabilmektedir.
Ticarette artık geleneksel Pazar ikinci planda tutuluyor. İşletme sahipleri markalarının dijital ortamda tutunmasını önemsiyor. Bu sebeple marka yönetimi önem kazanıyor. Şimdi marka yönetimi nedir, sorusunu cevaplayalım.
Marka Yönetimi Ne Demek?
Marka yönetimi, kişinin markayı pazarda satışını gerçekleştiren ve analiz yapan kişidir. Marka yönetimini yapan bireyler belli bir planlama ve analizler ile hareket eder. Marka yönetimini somut unsurları ciddi şekilde etkilemektedir.
Ürünün kendisi, görselliği, fiyatı ve ambalajı gibi unsurların yönetilmesidir. Tüm bunları aynı zamanda müşteri ile buluşturması gerekir. Tüketicilerin paylaştığı deneyimler marka yönetiminde son derece önemlidir. Marka yönetimindeki amaçları şu şekilde sıralayabiliriz;
Markanın gerekli gördüğü mesajları müşteriye iletmek
Tüketicinin sadakatini sağlamak
İşletmeye ait olan markayı rakiplerinden ayırt etmeyi sağlamak
Kullanıcıların doğru ürünü almalarını sağlamak
Tüketiciyi kandırma yolu tercih edilmemeli
İnsanların markaya ait olan ürünlerini almalarına ikna edilmeli
Marka Nasıl Yönetilir?
Marka yönetiminde farklı argümanlar yer alır. Bir markayı yönetimine başlamadan önce neler yapılmasına gerektiğine karar vermelisiniz. Markanın kalıcı olması için belli süreçleri takip etmek gerekir. Markanın ticari açıdan iyi ilerlemesi için teknik altyapıya da ihtiyaç duyar. Marka yönetiminde öncelikle nasıl bir pazara çıkacağınızı belirlemelisiniz. Pazarın doğru seçilmesi satışların daha etkili olmasını sağlar.
Marka yönetiminde rakipler sürekli takip edilmelidir. Markayı öne çıkaran noktalar unutulmamalıdır. Verilen mesaj marka ile eşdeğer olmalıdır. Tüketicilerin ne istediği bilmek ve karşılık verebilmek de son derece önemlidir. Kullanıcı deneyimi marka yönetiminde altın değerinde
Marka Yönetim Süreci
Marka konumlandırma ve markanın doğru şekilde kurulması
Pazarın programlanmalı ve gerekli planların yapılması
Markanın iyi bir dille yorumlanması
Markanın devamlılığının sağlanması
Marka Yönetiminin Önemi
Marka yönetimi kazanç ile doğrudan ilişkilendirilebilir. Stratejisi düzgün yapılan marka yönetiminde kazanç yukarı doğru ivmelenme yapar. Hedeflenen Pazar ile iyi ilişki kurmak son derece önemlidir. Marka kimliği belirleme bu işin önemli kısımlarından sayılır. Hiçbir analiz işine girmeden önler kimlik belirlemek geleceğe dönük planlamaların daha iyi yapılmasını sağlar.
Marka yönetiminde diğer bir önemli konuda konumlandırma. Markanın diğer markalardan ayrılabilmesi için konumlandırma yapılmaktadır. Yani bir markanın özleşmedik farklı ürünlerden ayrılmasıdır. Farklılığa ulaştıktan sonra markanın tüketicilerin gözünde yer edinmesini sağlamaktır. Son olarak markanın kaliteli ve hizmetinin iyi olması gerekir. Bunların yanında doğru strateji adımları yönetmenin önemli adımlarıdır.
Bizimle İletişime Geçin